Traductor

domingo, 19 de febrero de 2012

SENSE PODER PARAR D'STANDSTILL

Després del repàs que he fet en les primeres entrades als grups que van forjar el meu gust músical m'agradarie seguir fent entrades de les formacions que he anat descobrint en els últims anys i que d'una manera o un altra m'han deixat la seua empremta. Voldrie agrair-li a l'Ivan "primo meu" la gran cantitat de grups que m'ha descobert últimament durant les nostres xarrades i també gracies a escoltar el seu programa radiofònic El contestador de Brian, el qual vos recomane encaridament i que el podeu escoltar des del seu blog, anomenat de la mateixa manera, i que apareix entre els meus favorits.

Sempre que vull fer una entrada ho faig amb la idea de tractar diferents grups i finalment acabe parlant d'una banda només. Doncs be, així serà avui també. I és que hi han grups que es mereixen una menció especial, un repàs a fons del seu treball perquè la calitat dels seus discos és exepcional.

Quan vaig descobrir als Standstill vaig començar a escoltar les seues cançons de manera aleatoria mitjançant l'Spotify i va ser com: "pero açò que collons és??" i es que no estave assabentat de la seua trajectoria musical i de les diferencies abismals que hi han entre els seus treballs, fins al punt de pensar que estave escoltant grups totalment diferents. Ara vaig a seguir el consell de la meua novia Vir i vaig a penjar un video per a que el "rollo" no siga tan pesat. Només dir que Standstill no son un grup que entre fàcil a la primera, i que si aquet video no vos fa sentir algo no continueu llegint l'entrada. Encara que si sou persones que vos apasiona la música, independentment de l'estil, estic segur que com a minim vos farà sentir curiositat i ganes d'escoltar-ne més... "cuando haces pop..."

 ¿Por qué me llamas a estas horas? -  Viva la guerra

Que? Impressionant no?. Per a mi aquesta cançò es un "TE-MA-ZO" amb totes les lletres.

Parlem un poc de la seua trajectoria. Els Standstill son una banda de Barcelona que van apareixer en l'ambient hardcore cap a l'any 1997. Tenen un total de sis discs, tres en angles d'estil molt hardcore, amb els que van obtindre un gran renom tant a nivell nacional com europeu; i tres en castellà, on progresivament van mostrant un so menys agresiu i més melòdic en un intent de reinventar-se constantment; i ja vos dic que ho aconsegueixen. A part, el que caracteritza als Standstill son els seus espectacles en viu on sempre busquen arribar d'una manera diferent al públic, com per exemple en el directe del Viva la guerra que anomenaren 1,2,3,  on se situaven entre els espectadors o el seu últim treball Adelante Bonaparte! i l'espectacle que l'acompanya anomenat Rooom, on els musics perden protagonisme i se situen entre sombres davant de pantalles de projeccions que ixen de tres parets que els rodejen i serveixen de fil conductor de la historia que se conta en el disc

Cuando ella toca el piano-Rooom
  
Es podria dir que son una banda multidisciplinar, ja que també han realitzat algunes obres teatrals i una serie de documentals. Un d'ells em va servir per assabentar-me de la seua historia i que vos recomane que vegeu. S'anomena 10 años y una zanahoria i ens conta els 10 primers anys d'existencia de la banda. Flipareu vegent com van començar i en que s'han convertit! Aquí teniu el trailer.


Personalment els he vist ja tres vegades i he de dir que no me canse. La primera en les festes de Badalona de 2011. Hi havien moltes ganes d'Standstill i no van defraudar. Recorde de manera molt especial l'atmosfera que van crear amb cada cançò. Tenies la sensació de levitar! La segona va ser ja amb el seu espectacle Rooom en el "Teatre Joventut de l'Hospitalet" i que, com he dit servia de presentació del seu últim disc Adelante Bonaparte!. En ell se'ns conta mitjançant la música i projeccions la historia d'un tal Bonaparte, una fàbula circular, segons paraules del propi Enric Montefusco, cantant i ànima del grup, que comença amb una mort i acaba amb un naixement. Pels de punta i llagrimes als ulls. I per últim van tocar en el Festival Proxims que es va fer en juny de 2011 en el Poble Espanyol, junt a altres grups com Mishima, Mujeres, El petit de cal Eril i Antonia Font. Per supost van ser els millors.

No puc resistir-me a posar-vos el video del seu tema La mirada de los mil metros (pa flipar amb el baix!), així com una llista d'altres temazos seus. Només recomanar-vos que si teniu l'ocasió de vore'ls en directe feu-ho, no vos decepcionaran.




MusicPlaylistView Profile
Create a playlist at MixPod.com

domingo, 5 de febrero de 2012

DE NOU EN EL "GHETTO"

La veritat es que després de tantísims anys sense escoltar res de Ghetto és acollonant que en una setmana hage trobat tot el seu material. El fet de començar a fer este blog m'ha servit per moltes coses. La primera ha sigut per a traurem eixa espineta que tenie desde fa temps de fer un blog. La segona per tornar a escriure en valencià de manera més asidua del que ho feia fins ara. I per últim per retrobar-me amb mi mateix i amb els meus origens músicals.

Portada El grito de lxs mudxs

Portada Amnesia o memoria

A pesar de que me considere una persona que està prou al día en quant a les noves tecnologies, l'informàtica, etc no ha deixat de sorprende'm que gracies a La Red hage pogut trobar material que, ni de lluny, ha arribat mai al gran públic i del que només he conegut la seua existancia en suport magnètic. És el que tè La Red, no hi han fronteres ni barreres... o si? Tots sabem el que ha ocorregut estos últims dies amb Megaupload (D.E.P.) i l'empeny que estan mostrant molts governs en restringir i/o censurar l'informació en internet (Ley Sinde, SOPA, etc), lo qual ens farà retrocedir uns quants pasos en compte d'avançar.

En fin, que la qüestió és que he trobat no sols la maqueta dels Guetto titulada Al oido de lxs sordxs i que és de lo milloret que es va fer en l'época en quant a música hardcore, sino que ademés he trobat el seu LP, anomenat Amnesia o memoria del qual no tenie ni idea de la seua existència. L'he estat escoltant i la veritat es que no està gens mal. El problema és que quan t'ix un disc, o millor dit una maqueta, tan redona, tan completa de principi a fi com és El grito de lxs mudxs, ho has de fer molt be per a superar-la. I sent sincer, després d'haver escoltat el Amnesia o memoria és un poc un "quiero y no puedo". També he de dir que a mi normalment els discs no m'entren a la primera. Es qüestió d'escoltar-los varies vegades i que la música, les lletres, la melodia,... et vagen calant. Això si, hi han dos temes que per a mi semblen una continuació exacta de la maqueta; es tracta de: "El espectador" i "Ese pequeño daño cotidiano". Realment son brutals!!. Encara aixina, només l'he escoltat 3 vegades i seguixc en procés d'assimilació. Per a que vosaltres feu la vostra propia valoració ací vos deixe els enllaços per a descarregar-los sancerets i ja em direu. Vos recomane que els descarregueu amb el JDownloader o similar per a evitar que se vos talle la descarrega. També he creat una llista de reproducció amb els millors temes dels dos discs... A hardcorejar un rato!!

GHETTO (El grito de lxs mudxs)
http://www.mediafire.com/?mzzjlmd4dzq

GHETTO (Amnesia o memoria)
http://www.mediafire.com/?dzng4mwze5mkylg




MusicPlaylistView Profile
Create a playlist at MixPod.com

miércoles, 1 de febrero de 2012

PAUEZNO... ELS ORIGENS (II)

Musica alternativa

Ara si, després de l'alegrón de poder trobar material en format digital d'un grupaso com Nocivo, i crear les corresponents entrades, vaig a continuar amb el repàs dels grups que han anat formant part del meu mòn musical. Em referisc a tots eixos grups que van formar part de l'escena alternativa desde mitad dels 80 fins a finals dels 90 i que engloben gèneres que van des del rock, punk, hardcore,... passant per l'ska, reagge i inclús arribant al metal i al hip hop.

En l'entrada anterior vos nomenave el garito de Kokis. Tota la gent del meu poble que pugue llegir aquest blog sap perfectament del que parle. No ere ni més ni menys que un quiosc que ens servie de punt de trobada (i d'estancia) per a tots els colegues, amb l'alicient de que el Tío Kokis (persontage molt peculiar) sempre tenie un radiocassette en marxa (bueno en tots els anys d'existencia del quiosc igual pasarien per allí 10 ó 12 radiocassettes perque sempre estaven a l'intemperie i se li petaven cada dos per tres). A més, el personal anavem portant les nostres cintes i les anavem deixant allí. Recorde que al final Kokis tenie una caixa metàlica pleneeeeeta de cintes, que lamentablement també s'anaven trencant, o que, igual que u les deixave, un altre se les emportave; pero bueno que hi havie un subministrament continu de cassettes i ens permetia, als més asidus, estar al dia de l'escena musical alternativa.

Fer un repàs de tooooots els grups que vaig arribar a sentir en aquella época serie algo interminable, així que me centraré en els que més m'han marcat. I d'entre tots ells destaquen els Maniàtica, grup de Villena i que va ser un dels referents més importants per a tots els colegues. Els seus discos sempre eren els més apreciats. La banda estava formada per Javi Chispes a la guitarra i veu, i que més tard crearie la Banda Jachis, el seu germa Txispin al baix, Ama també a la guitarra i el Chato a la bateria. És cert que em falte el Viri que va ser la veu només en el Vitamnas A, primer disc del grup. El seu estil és molt rocker amb tints punks, lletres compromeses i elaborades. El seu disc més conegut és sense dubte El lado oscuro i conté temazos com "Cristobal Colono", crítca directa a totes les celebracions pel 5é centenari del descobriment d'America que es van dur a terme l'any 1992, com l'Expo de Sevilla. El mateix any en que ells gravaren el disc en la capital andalusa, per lo que tots els membres del grup van participar de forma activa en les protestes que es van produir durant eixes setmanes en Sevilla. Sempre que baixe per les Rambles recorde la lletra de la cançò: "Al final de la Rambla, me encontré con Colón, subido allí en su alto pedestal creetelo señala hacia aquí!..." . El tema "Color de corazón" i la seua meravellosa entrada de baix, "Poder", la verdaderament sentimental "Lo que nos queda" i com no la seua versió, molt sui generis, del tema de Bob Marley "Redemption song" i que ells titularen "Eres libre". Realment és d'aquets discs ben parits de principi a fi, tot "temazos".
Tot i que aquet tercer treball és el més conegut, els dos discs anteriors: Vitamnas A i Manacrítica, i el seu últim, Pero que no sea el ultimo, no tenen desperdici. Els cuatre contenen eixa màgia propiciada per la veu del Chispes i que posteriorment envoltarie també les cançons de la Banda Jachis. De l'últim vull destacar la meravellosa Brasi, dedicada al seu colega que malauradament els va deixar abans d'hora i que encara em fa posar un nus en la gola cada vegada que escolte la lletra (.. y si llorando te devoviera la vida, todos los mares ya estarian desbordados!).
Lamentablement no els vaig poder vore mai en concert en aquella época i l'any 1994 van decidir posar punt i final a la banda. Semblave que ja mai més tindrie l'oportunitat de disfrutar d'un dels seus directes i de repent en un Viñarock, en Villarobledo, crec que en l'any 2003, es van tornar a juntar i vaig aconseguir escoltar-los en directe i emocionar-me a tope amb els seus temes. Jo que soc prou sentimental per a la música (sempre dic que poques películes m'han fet plorar, pero cançons totes les que vullgues) imagineu-vos la situació: en mig del Viñarock, tot ple de punkies i gent del revés i jo a plena llum del dia i amb les llagrimes que casi se me saltaven de l'emoció de poder estar escoltant a un grup que tant ha significat per a mi...


MusicPlaylistView Profile
Create a playlist at MixPod.com


Uns altres que es mereixen una menció especial son Ghetto. D'aquets vull fer una entrada especial si tinguere la sort, de nou, de trobar material d'ells en format digital. Ghetto eren una formació de Castelló, me sone que de Vinarós pero no ho se cert al cent per cent. El seu estil ere hardcore pur pero molt currat i molt oscur, amb lletres molt treballades i on la guitarra agafa molta presencia i la veu es acollonant. La seua maqueta "El grito de lxs mudxs" és un altra de les que he rebentat de tantes voltes que li he pegat. Després se que van traure un disc, en format Cd, sense títol, només posave Ghetto. Ho se perque me'l vaig comprar durant un concert de no se qui i la putada es que li he perdut la pista... espere que estigue en casa dels meus pares. La intro de la maqueta: "El grito de lxs mudxs" es una cançò instrumental amb un riff de guitarra impresionant. També destaquen "La Mascara", "O todxs o ningunx" i "Al  oido de lxs sordxs", que tanca la maqueta i on sembla mentira que la veu s'acople de manera tan perfecta a un riff de guitarra tant lent... Increible! Uns cracks!

I el tercer grup a destacar, i que per supost també faré una entrada a banda ja que tinc tot el material que han tret en format digital, son El Corazón del Sapo. Dels cuatre que portem fins ara crec que son els que més he escoltat. Jo sempre dic que hi han discos que t'agraden i altres que t'enganxen. Els de Maniática, Nocivo i Ghetto m'han enganxat, pero es que els de El Corazón del Sapo van més enllà. I encara ara, cada vegada que me'ls pose, me segueixen alucinant i no me canse mai d'escoltar-los. El Corazón del Sapo son una banda de hardcore/punk aragonesa que ha tret un total de 6 discos, desde el 1996 fins al 2004. El primer d'ells La imaginación contra el poder només va existir en casette fins que va eixir el segon, Fuego al cielo de los cuervos, en format cd i que incloia La imaginación contra el poder de forma integra. Hi ha que dir que entre mig van autoproduir-se un EP anomenat Que el perro no rompa las flores, pero que almenys jo, no vaig saber de la seua existencia fins després de comprar-me el Fuego al cielo de los cuervos. Per a mi el primer sempre tindrà una màgia especial, supose que precisament pel fet de ser el primer. A partir d'aquest, que tè un so més brut i visceral, es va notant una evolució lógica en el grup, provocada també per certs canvis en la formació. Els Sapos, com també son coneguts, han estat sempre molt implicats en la lluita social i han participat de forma activa, fins al punt de que el cantant Fernando ha estat en busqueda i captura i posteriorment empressonat per insubmissió, lo qual va fer que estigueren desapareguts durant un temps. Tampoc els he arribat a vore mai en concert, pero m'han contat tantes vegades l'actuació que van fer en el AJO (Asociació de Joves d'Onda) que és casi com si haguere estat allí. Per lo vist al començament del concert van eixir a l'escenari tirant foc per la boca literalment. Pa cagar-se!!! 
Encara que per mi tant La imaginación contra el poder com Fuego al cielo de los cuervos son dos discs arrolladors on tot son temazos, amb lletres inteligents i rabioses, que pasen per diferents estils que van des del hardcore més pur, el punk i inclús el rock and roll, he fet una selecció d'alguns dels seus millors temes.


MusicPlaylistView Profile
Create a playlist at MixPod.com

I com he dit al principi d'esta llarguisima entrada la llista pordrie ser interminable, pero crec que aquets 4 grups formen l'espina dorsal de la meua base músical hardcore/punk. Clar que podie haver destacat a La Polla Records, Sin Diós, Tarzán, Ni por favor ni ostias, El último ke zierre, Reincidentes, Kuero, Narco i tants altres... I se que m'he deixat altres estils que també m'han influienciat moltisim com l'ska del Dr. Calypso o Skaparrapid, el funk hip hopero de Sindicato del Crimen, el metal de Hamlet, etc, etc. Tots ells tenen el seu lloc corresponent dins el meu esperit radical i en la seua mesura tots han sigut importants per a mi. I si en algun moment he de destacar algo d'ells ja lis farem una entrada especial